Primul hub agroindustrial va fi construit în Republica Moldova

Noi oportunităţi de export şi de dezvoltare a afacerilor pentru fermierii moldoveni. În octombrie va începe construcţia primului Hub agroindustrial din ţara noastră. Agricultorii vor avea parte de suport informaţional, financiar şi tehnologic, pentru ca produsele să corespundă standardelor de calitate şi să fie acceptate pe pieţele externe. Hubul industrial va fi lansat cu sprijinul financiar al Federaţiei Ruse, relatează Mesager.

Vasile Hristiniuc din Vişneovca, Cantemir, deţine livezi de mere, persici, vişine şi prune. Chiar dacă a sădit cele mai bune soiuri şi a utilizat îngrăşăminte de calitate, lipsa unei pieţe de desfacere l-a determinat să defirişeze aproape cinci hectare de livadă. A rămas acum în mare parte cu pomii de prun şi vişin, fructele cărora le comercializează la pieţele din capitală.

„Vreo şase tone am adus şi acolo pe copaci au rămas prune. Ele cad jos, totul se strică. Piersicii în fiecare an se strică câte vreo trei hectare, nu reuşesc să le duc”, a spus Vasile Hristiuc, producător.

În situaţia lui Vasile Hristiniuc sunt şi alţi agricultori din ţară.

„Nu sunt condiţii pentru agricultori, cred ca ar trebui să facă nişte pieţe moderne unde lumea, chiar şi cea de la ţară, să poata comercializa marfa”, a menţionat Dorin Josan, fermier.

 Fermierii cred că deschiderea unui hub agricol în Moldova i-ar ajuta să scape de povara identificării modalităţilor de comercializare a produselor şi ar favoriza planificarea afacerilor.

„De mult noi aşteptam chestia asta. Să fi fost ceva unde s-o duci cum este în ţările celea, s-a dus, a pus marfa, i-a plătit banul, au văzut oamenii ce marfă am şi desigur că poţi să te straduieşti pentru aşa ceva”, a  mai spus Vasile Hristiuc.

Crearea hub-ului agricol în Moldova va fi cofinanţată de investitori din Federaţia Rusă. Agricultorii vor avea parte de suport informaţional, financiar şi tehnologic, pentru ca produsele să corespundă standardelor de calitate.

„Acest proiect îşi propune crearea unei infrastructuri moderne, care va fi compusă din spaţii de depozit, laboratoare. În prima fază ne vom orienta spre produsele proaspete: fructe, legume, dar şi acele procesate după care vom trece la faza pentru produsele de origine animalieră”, a relatat Alexandru Baltag, director agrohub.

 Autorităţile susţin că odată cu deschiderea acestui agrohub, fermierii moldoveni vor beneficia de mai multe facilităţi pentru a-şi vinde marfa şi extinde afacerile.

„Ar fi o platformă foarte bună pentru a concentra micile afaceri şi le-ar da posiblitate să identifice noi pieţe de desfacere pentru produsele agro! Una dintre  probleme este problema fitosanitară sau a certicatelor fitosanitare sau a conformării la standarde ceea ce este o barieră tehnica pentru export”, a declarat Iuliana Drăgălin, secretar de stat la Ministerul Economiei.

 La prima etapă, costul proiectului se ridică la 50 milioane de dolari, termenul de executare a lucrărilor este de până la 18 luni.