Prim-ministrul Ion Chicu a avut o ședință cu domnul Andrei Belianinov, Președintele Băncii Euroasiatice de Dezvoltare

Prim-ministrul Chicu a avut discuție cu domnul Andrei Belianinov, Președintele Băncii Euroasiatice de Dezvoltare (BED). La ședință au participat E.S. domnul Oleg Vasnețov, Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, domnul Stanislav Pughinschii, Directorul general al Uniunii Industrial Financiare Ruse și alți oficiali.

Premierul a menționat intenția RM de a intra în lista asociaților BED și a îndemnat companiile rusești să examineze potențialul investițional al țării noastre, inclusiv ținând cont de asistența care o poate oferi BED în acest proces.

Dl. Belianinov a informat Șeful Executivului despre evoluția în procesul de examinare a intrării RM în lista asociaților BED și vorbit despre existența unor proiecte în fază avansată de elaborare, care ar urma să fie implementate în Moldova cu asistența financiară a BED. Dl. Pughinschii a oferit detalii despre proiectul unui hub agroindustrial, ce urmează să fie construit și echipat în RM, menit să achiziționeze și să proceseze producția agricolă de la fermierii autohtoni. Hub-ul va asigura legătura între fermieri și rețelele comerciale, și va oferi finanțare fermierilor în schimbul cultivării unor produse solicitate de consumatorii finali. Valoarea proiectului se ridică la 50 milioane de dolari și termenul de executare a lucrărilor și punere în funcțiune va fi de până la 18 luni.

Prim-ministrul a asigurat că Guvernul va susține asemenea proiecte și a îndemnat investitorii să avanseze în implementarea lui.

În cadrul ședinței au fost discutate oportunitățile investiționale pe domeniul infrastructurii feroviare, producerii energiei regenerabile și soluțiilor de digitalizare, care ar putea fi susținute de BED.

Notă. Banca Euroasiatică de Dezvoltare a fost creată în 2006 de Federația Rusă și Kazahstan. În prezent BED are 6 state asociate: Federația Rusă, Kazahstan, Armenia, Belarus, Kirghizia și Tadjikistan.

Portofoliul de credite în 2019 a fost de cca 4,7 miliarde de dolari. Profitul pentru 2019 a fost de cca 200 milioane de dolari.